29 maart 2010

La bohème

Gisteren zijn we naar La bohème gaan kijken in Gent. Onze culturele honger wordt grotendeels gestild door de tickets die ik win via Knack en ook dit evenement was een gewonnen kans. Ik kende het verhaal niet, wat het af en toe moeilijk maakte om te volgen. De boventiteling was ook niet altijd even goed leesbaar door het soms nogal felle licht op de scène en ik had véél meer drama verwacht, maar al bij al was het een geslaagde namiddag. De muziek was heel mooi, het decor mocht er zijn (een beetje minimalistisch, maar voldoende) en ook de kostuums waren in orde. Het leukste aspect was dan weer dat van de 4 mannelijke hoofdrollen er 2 heel erg leken op Frans Bauer en Axel Daeseleire en die zie je niet direct Italiaanse opera's zingen :-).

Voor de nieuwsgierigen die geen zin hebben om de informatie zelf op te zoeken:
OPERA IN 4 AKTEN VAN GIACOMO PUCCINI
LIBRETTO VAN GIUSEPPE GIACOSA EN LUIGI ILLICA, NAAR ‘SCENES DE LA VIE DE BOHEME’ VAN HENRI MURGER
EERSTE OPVOERING 1 FEBRUARI 1896, TURIJN

Lief en leed

De vier vrienden Rodolfo, Marcello, Schaunard en Colline leiden aanvankelijk een arm bestaan als student en kunstenaar, maar kennen later in hun leven rijkdom en voorspoed. Ondanks hun financiële rijkdom, kenmerkt hun bestaan zich door emotionele armoede. De liefdesperikelen van Rodolfo en Marcello met hun vriendinnen Mimi en Musetta worden niet alleen door hun temperament bepaald, maar ook door de wijze waarop zij in het leven staan en deze levenshouding drijft de paren uiteindelijk uit elkaar.


De uit Minsk (Wit-Rusland) afkomstige regisseur Isaakin laat Mimi symbool staan voor de puurheid van het leven, iets wat sterk contrasteert met de levenswijze van diegenen die zich te buiten gaan aan consumptie. Haar aangrijpende sterfscène staat in deze versie voor de teloorgang van de consumptiemaatschappij.

Italiaans gezongen, Nederlandse boventiteling.

Internationale Opera Producties m.m.v. het koor en orkest van Bolshoj Theater Minsk

Muzikale leiding: Alexander Anissimov
Regie: Georgy Isaakian
Decor: G. Galkovskaya
Kostuums: L. Goncharova

2 opmerkingen:

Janina Modaal zei

Ik ben blij dat je een leuke middag had!

Faajp zei

En...voor herhaling vatbaar , ;-)