De voorbije twee weken zijn nogal zwaar geweest: 1 dag kruipkelder met als resultaat 3 dagen vreselijke spierpijn, 2 examens vorige vrijdag en komende vrijdag opnieuw 1 examen. Dat alles gecombineerd met een verkoudheid die maar niet wou beslissen of ze er nu door zou komen of niet.
Het resultaat was dus spierpijn, snotvalling met soms hoofdpijn soms niet soms keelpijn soms niet, kortom gewoon ellendig voelen en tussendoor studeren studeren studeren.
Ik geef toe, het is een beetje teveel, maar na het komende examen neem ik minstens 5 dagen vakantie, geen cursussen, gewoon ontspannen.
Ondertussen echter is al deze ellende aangenaam onderbroken geweest door de zoete geur van kweepeerconfituur die door het huis dreef.
1 kleine Ronsische boom heeft ongeveer 1/5 van zijn oogst afgestaan aan ons: dikke, lelijke, gele peren waarvan sommig tot 500g per stuk.
Die peren werden door de echtgenoot vakkundig geschild, een waar huzarenstukje, want zo'n peer schillen kan je vergelijken met het schillen van een steen.
Klokhuizen en schillen werden gedurende 30 minuten gestoofd tot een rozig sapje overblijft.De peren zelf worden in kleine stukjes gesneden en gestoofd met 1kg suiker per 1kg peer. Daar wordt dan het rozige sapje bijgevoegd en een beetje citroensap. Dat alles wordt dan best nog eens gemixt.
Het is trouwens normaal dat de stukjes peer op de foto bruin zijn. Kweepeer verkleurt van zodra ze geschild wordt.
Het resultaat waren 16 potten confituur, stevige smeerbare confituur.
The last few weeks have been tough. I spent a day in our cellar which resulted in 3 days of excruciating muscle aches, 2 exams last friday and 1 exam coming friday. All this combined with a cold so the result was muscle ache, headache and a sore throat. In short I felt rather miserable.
Luckily all this misery has been interrupted by wafts of sweet quince jam that floated through the house.
1 little tree gave us a load of ugly yellow pears, some of 500g each.
The husband peeled each pear, which was a tough job as peeling a quince is like peeling a stone.
All the clockhouses and peels were cooked until he had a pinkish juice.
This juice, combined with the quinces, 1kg of sugar for each kg of pear particles and a little bit of lemon resulted in 16 pots of nice and solid jam.
3 opmerkingen:
lekkere confituur volgens (zeer) oud recept... we hebben een voorraadje waar we wel enige tijd mee rondkomen ;-)
Veel succes met de drukke agenda, zus!
Geniet van de confituur en van de 5 dagen verlof die er zitten aan te komen!
als de confituur zo lekker zal zijn lijk vorig jaar mm mmm mm
Een reactie posten